Про це повідомив під час прес-конференції головний державний санітарний лікар Кіровограда Іван Касьяненко.
За його словами, якщо щеплення зробити наприкінці вересня – на початку жовтня, до епідемії організм встигне виробити антитіла проти вірусу. Іван Касьяненко зазначив також, що торік було щеплено досить велику кількість кіровоградців, і це дало позитивний результат. Нинішнього року, за прогнозами медиків, восени і взимку України охопить епідемія відразу трьох вірусів грипу – «каліфорнійського», «перт» та австралійського «Брісбен», причому останній відносно новий штамм, він був в Україні в 2008 оці і за три роки імунна пам’ять людини до нього ослабла, а значить питання вакцинації буде особливо актуальним.
Йшлося під час прес-конференції і про ситуацію в Кіровограді із захворюваністю на кишкові інфекції. Лише за один тиждень в обласному центрі зареєстровано 42 випадки гострих кишкових інфекцій, більша частина захворілих – діти до чотирьох років та діти шкільного віку. Причини отруєнь і захворювань хворі пов’язують із вживанням молочних та м’ясних продуктів, які зберігалися без холоду, часте вживання школярами чіпсів, немитих фруктів. Є випадки, коли маленькі діти захворіли через те, що батьки нагодували їх продуктами, що вживати в їхньому віці не можна – наприклад, вареною ковбасою, кабачковою консервованою ікрою, домашніми тортами, квашеною капустою. У чотирьох випадках хворі пов’язують своє занедужання із вживанням немитих винограду, кавунів та персиків. Зареєстровано також сім випадків вірусних гепатитів.
Двох кіровоградців госпіталізовано до лікарні із підозрою. Обидва – працівники Інгульської шахти, які разом зі своїми 14 колегами відзначали своє професійне свято в одному з місцевих кав’ярень. Наступного дня після свята дев’ятьом із них стало зле - підвищилася температура, виникли діарея та нудота, однак до лікарні звернулися лише двоє, решта лікуються вдома. Хворі пов’язують погіршення стану свого здоровя саме із застіллям в кав’ярні, дехто навіть стверджує, що має намір судитися із цим закладом, аби відшкодувати витрати на лікування. У свою чергу власники кав’ярні заперечують свою провину, кажуть, що всі продукти купували в одному із місцевих супермаркетів і претензії переадресовують до нього (хоча, як резонно кажуть хворі, вони замовляли страви в кав’ярні, а не в супермаркеті, тому саме цей заклад має відповідати за їх якість). Водночас, за словами завідуючої відділенням гігієни харчування Кіровоградської міської санепідстанції Оксани Біленко, через виявлені під час перевірки порушення діяльність кав’ярні призупинена, а його власника оштрафовано.