– За підсумками першого півріччя нинішнього року, порівняно з відповідним періодом минулого, рівень захворюваності на інфекційні недуги збільшився на двадцять відсотків, однак це – з урахуванням епідемії ГРВІ та грипу, яку ми пережили взимку, – підкреслив Іван Іванович. – Загалом же, рівень захворюваності знизився за 14-ма нозологіями – так, менше реєструвалося випадків сальмонельозу, гепатитів А, В та С, кашлюку, краснухи, епідпаротиту, дизентерії. Разом з тим дещо збільшилася кількість випадків вітряної віспи.
Однак заспокоюватися Іван Касьяненко не радить – все ж у спеку ризик отруїтися або "підхопити" інфекцію вищий, ніж весною чи восени. Не варто, зокрема, забувати про правила гігієни, про те, що не можна купувати продукти харчування на стихійних ринках, з рук, вживати ті продукти, термін придатності яких уже закінчився. Уникайте протягів, не переохолоджуйтеся під кондиціонером. А ще, аби легше переносити спеку, Іван Іванович рекомендує вживати щодоби не менше трьох літрів рідини, носити світлий одяг з натуральної тканини, не виходити на вулицю без легкого головного убору та уникати прямих сонячних променів, особливо вдень.
Нітрати ще є –
у динях та кавунах
Протягом квітня-червня наша газета неодноразово інформувала читачів про те, що на кіровоградських ринках можна натрапити на ранні овочі із підвищеним вмістом нітратів. Здавалося, зараз їх уже не повинно бути – настав період, коли овочі та фрукти можуть дозріти й природним шляхом, без допомоги нітратів. Проте, за словами Івана Касьяненка, як свідчать результати лабораторних досліджень, нітрати ще трапляються. Переважно – у динях та кавунах. Головний державний санітарний лікар міста нагадав, що сезон дозрівання для бахчевих припадає на серпень і порадив особливо зараз на них не налягати, у першу чергу це застереження стосується дітей. У будь-якому випадку, не слід купувати кавуни та дині на стихійних ринках, адже на вміст нітратів перевіряються лише ті продукти, що продаються на офіційних ринках, які мають відповідні лабораторії, та у магазинах.
Головне – вчасно звернутися
Літо – пора відпочинку біля водоймищ, рибної ловлі, купання. Між тим, саме під час цих розваг людина найбільше ризикує заразитися на лептоспіроз. Як і торік, нинішнього року в Кіровограді зареєстрований один випадок лептоспірозу, хворого, на жаль, врятувати не вдалося. За словами Івана Касьяненка, ця недуга має дуже високий показник летальності, однак якщо дотримуватися елементарних правил безпеки, то уникнути зараження досить легко. Зокрема, купатися слід тільки в спеціально відведених місцях. Не можна пити сиру воду з відкритих водойм або мити нею овочі та фрукти. На польових роботах, риболовлі, під час догляду за хворою худобою необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Якщо під час купання чи риболовлі отримали травму, негайно обробіть її зеленкою, йодом чи спиртом.
Головне – пам’ятайте: якщо людина все ж заразилася на лептоспіроз, ефективність лікування залежить в першу чергу від того, наскільки швидко вона звернеться до лікаря. Як правило, хвороба дає про себе знати на другий-четвертий день після зараження. У пацієнта піднімається висока температура, він відчуває головний біль, слабкість, загальне недомагання, ломоту в тілі. За своїми симптомами лептоспіроз схожий на грип, але є певні відмінності. При цій інфекції людина відчуває сильний біль в ікроножних м’язах. Такий симптом характерний тільки для лептоспірозу.
Централізована – безпечна,
колодязна – ні
Зупинився Іван Касьяненко і на темі якості питної води. За його словами, за перше півріччя фахівці Кіровоградської міської санепідстанції взяли 553 проби води, що подається централізовано, з яких лише п’ять не відповідали ДСТУ за бактеріологічними, та 15 – за хімічними показниками. Іван Касьяненко підкреслив, що це цілком відповідає нормативам. Чого не скажеш про колодязну воду. Ми вже повідомляли про те, що у зв’язку з кількома випадками смертей немовлят внаслідок вживання колодязної води із перевищеним вмістом нітратів, які трапилися в інших регіонах, в Україні посилено контроль за станом криниць (правда, на Кіровоградщині моніторинг якості колодязної води почали проводити на пару років раніше). Стосується це не лише сільської місцевості, а й міст. Так, Іван Касьяненко повідомив, що нещодавно в Кіровограді було перевірено всі 232 колодязі на території приватних домоволодінь, в яких мешкають немовлята, перевищення вмісту нітратів (у 10, 15 а то й тисячу разів) виявлено у 132 у них. Та навіть і стосовно решти
колодязів, в яких якість води відносно нормальна, ніхто не може дати гарантії, що пити з них воду безпечно.
– Згідно з нормативами, біля колодязя у радіусі 50 метрів споруд не повинно бути , – пояснив Іван Касьяненко. – Однак у Кіровограді приватний сектор – зокрема, мікрорайони Олексіївка, Новомиколаївка, Велика Балка – дуже щільно забудовані, і в кожному дворі – зливні ями, надвірні вбиральні, які забруднюють поверхневі та підземні води. Варто врахувати також і те, що відстоювання чи кип’ятіння води вміст нітратів у воді не знизить. Тому всі, хто проживає в приватному секторі і в кого є маленькі діти попереджені про те, що готувати їжу для них на основі колодязної води заборонено.
Іван Касьяненко повідомив також, що зараз науково-дослідні інститути України розробляють стандарт спеціально на воду, призначену для дитячого харчування, який передбачатиме значно нижчий норматив вмісту нітратів, ніж той, що діє стосовно питної води взагалі.