Чорниця у раціоні європейців є найбагатшим джерелом антиоксидантів. Вона сприяє збереженню гостроти зору і пам`яті, зміцнює судини, знижує ризик серцево-судинних захворювань, запобігає інфекційним захворюванням і допомагає підтримувати в нормі вагу. Однак чорниця може бути і небезпечною, адже лісові ягоди, як і гриби, здатні накопичувати радіацію. Причому чорниця разом з журавлиною та брусницею – серед тих, хто містить її найбільше (найменше – суниця, малина та ожина).
За зовнішнім виглядом радіаційні ягоди визначити неможливо. І на смак вони нічим не відрізняються від звичайних. З’ївши навіть відро зараженої ягоди, променеву хворобу не одержати. Скуштувавши радіаційної чорниці, людина відразу навряд чи відчує навіть легке нездужання. Але через кілька років це може призвести до серйозних проблем: радіація має властивість накопичуватися в організмі й сприяти розвитку злоякісних пухлин, інших серйозних хвороб.
Особливо небезпечно ласувати сумнівною ягодою дітям і вагітним. Можливі генетичні захворювання, мутації плоду. Причому виявитися це може не відразу, а через кілька років.
Як захистити себе в цій ситуації? Найголовніше – не купувати чорницю на стихійних ринках, де продукція не перевіряється відповідними службами. Окрім цього, не варто поспішати купувати ягоди у бабусь на вулиці в місті чи вздовж доріг за містом. Деякі постачальники можуть спеціально розподіляти невеликі партії товару серед пенсіонерів, які реалізують його на вулиці, видаючи чорницю за зібрану власними руками, "тільки що з лісу".
І ще кілька порад любителям чорниць та інших дарів лісу:
*Не намагайтеся перевірити ягоди за допомогою дозиметра — він показує лише дуже велике забруднення. Перевіряти дари лісу необхідно в стаціонарних умовах на спеціальних приладах.
*Не збирайте ягоди в забруднених місцях, біля доріг.
*Купуючи ягоди на ринках, вимагайте в продавця документи про проходження радіаційного контролю.