Весняний авітаміноз: як з ним боротися

Прихід весни для багатьох людей супроводжується виникненням авітамінозу. Захворювання проявляється по-різному. Усе залежить від того, дефіцит якого вітаміну виникає в організмі.

При дефіциті вітаміну А погіршується зір, стають ламкими волосся і нігті, з'являється лупа. Якщо ж турбують стомлюваність і безсоння, погіршується апетит, то організм страждає від нестачі вітамінів В1 і В9. Виразки в роті і тріщини на губах свідчать про брак вітаміну В6. Нестача вітамінів Е і D не відразу проявляється. Основними симптомами є зниження ваги, підвищення пітливості. Дуже важко самостійно виявити дефіцит вітамінів РР, К і В15. У разі їх нестачі страждають нирки, печінка, порушується обмін речовин і знижується рівень холестерину.

Прагнучи впоратися з авітамінозом, люди починають інтенсивно приймати полівітаміни в таблетках. У цьому випадкові виникає ризик перенасичення організму речовинами, нестачі в яких немає. Тому ефективнішим методом боротьби з весняним авітамінозом є правильне і збалансоване харчування.

Для поповнення запасів вітаміну С рекомендовано вживати більше овочів і фруктів, причому тільки в свіжому вигляді. Термічна обробка руйнує вітамін С. У разі крайньої необхідності можна приймати хвойну настойку, яка багата на вітамін С.

Вітаміни А, С, D і В у великій кількості містяться в свіжій цибулі і часнику. Ці вітаміни також у достатку є у свіжій і квашеній капусті.

Зняттю весняної депресії сприяє буряк. У ньому містяться вітаміни В9, В5, В1, РР, Е, А і С. Не відстає від свого сусіда по грядках і морква. У ній дуже багато вітамінів В1, С, В6, В2, Е, РР і К. А за вмістом каротину моркві майже немає рівних. Цей овоч запобігає анемії, сприяє поліпшенню зору і омолоджує шкіру.

У період загострення симптомів авітамінозу віддайте перевагу яблукам і цитрусовим. Не забувайте про ягоди – малину, червону і чорну смородину, аґрус, вишню і полуницю. При заморожуванні вони не втрачають корисних речовин.

Для підтримки ослабленого організму вживайте фундук, волоський, кедровий горіхи, насіння гарбуза і соняшника.

Вітамін D міститься в ікрі, рибі, жовтку і яловичої печінки. Вітаміном В12 багате м'ясо птиці і морської риби.

Аптечними вітамінами також не варто нехтувати. Але краще попередньо проконсультуватися з лікарем. Можливо, що «ненатуральні» вітаміни можуть завдати більше шкоди, ніж користі, якщо споживані з їжею корисні речовини повністю забезпечують організм.

Слідкуйте за щоденним раціоном, більше часу проводьте на свіжому повітрі, пийте більше рідини, і тоді авітаміноз пройде стороною, а весна принесе радість і гарний настрій.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

Читайте також