Смачні, однак небезпечні!

Осінь – грибна пора. Тож у цей час охочих поласувати грибами чимало. Завдяки гармонійному поєднанню в їх органічній структурі білків, мікроелементів та вітамінів вони є дуже поживними.

Однак, на жаль, люди не завжди є обережними, збираючи їх та готуючи з них різноманітні страви. Інколи навіть їстівні гриби можуть спричинити сильне отруєння, бо вони інтенсивно всмоктують з атмосфери безліч шкідливих речовин, у т. ч. радіонуклідів. Тому, зважаючи на сказане, краще обмежити вживання цього делікатесу або й зовсім відмовитися від нього.

Але якщо ви не можете заборонити собі скуштувати грибні страви, радимо збирати і купувати тільки ті гриби, які вам добре відомі; не збирати їх у лісосмугах поблизу автомобільних та залізничних магістралей, промислових об’єктів, хімічно та радіаційно небезпечних зон; не брати гнилих та старих грибів, не збирати їх у посуху, оскільки в посушливий період гриби втрачають вологу і посилено накопичують отруту; зібрані чи куплені на ринку гриби піддавати якісній термічній обробці (відварювати слід не менше 30 хвилин, відвар злити, гриби промити проточною водою, лише після цього з них можна готувати страви); пам’ятати, що пригощати грибними стравами дітей віком до семи років і вагітних жінок вкрай небезпечно; не бажано включати гриби в раціон людей похилого віку, а також осіб, які страждають на захворювання органів травлення, печінки та нирок; потрібно суворо дотримуватись правил консервування грибів, адже найменша помилка може призвести до захворювання на ботулізм.

Симптомами отруєнь дикорослими грибами є біль у животі (у ділянці шлунка), посилене потовиділення, нудота, блювота, проноси, зниження артеріального тиску. Ознаки отруєння з’являються вже через 1-2 години після вживання грибів. Це залежить від віку та стану здоров’я, кількості з’їдених грибів, а також від їхнього виду. При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися по медичну допомогу! До прибуття лікаря хворого слід покласти на ліжко, дати випити 4-5 склянок води, содового розчину (одна чайна ложка соди на склянку води) або розчину марганцівки, після чого викликати блювоту, дати проносне. Після кожного промивання шлунка потрібно зробити очищувальну клізму. Правильне лікування можливе лише при безпомилковому визначенні виду гриба, який викликав отруєння. Для цього необхідно зберегти для лабораторного аналізу залишки грибів, які вживали.

Щоб отруїтися дикорослими грибами, не обов’язково їх навіть їсти, достатньо лише скористатися посудом, в якому їх готували. Після всмоктування радіонуклідів або токсичних викидів в грибах відбуваються різноманітні мутації. Тому навіть їстівні гриби іноді можуть бути отруйними, тож їх необхідно перевіряти в лабораторії. Радимо задуматися над тим, чи варто випробовувати свій організм на міцність, ризикувати здоров’ям, а то й життям, піддавшись спокусі поласувати грибними делікатесами.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

Читайте також