У державній інспекції з контролю за цінами в області цим не були здивовані. Як розповів начальник держцінінспекції Ігор Фурманов, 14 січня на адресу очолюваної ним установи (а також територіального відділення Антимонопольного комітету в області) надійшли листи від керівників ВАТ "Кіровоградський хлібозавод" та ВАТ "Паляниця", в яких повідомлялося про наміри підвищити ціни на хліб масових сортів. Виробники мотивували це тим, що через подорожчання борошна, газу, електроенергії, зростання мінімальної зарплати випікати такі вироби стало збитково. Виконавши свій обов’язок з інформування органів влади, ВАТ "Кіровоградський хлібозавод" та ВАТ "Паляниця" з 24 січня втілили свої наміри у цінниках. Згідно з їх розрахунками, випікання хліба для широких народних верств залишається малоприбутковою справою і після подорожчання: наприклад, рентабельність виробництва "Деснянського" і "Українського" становить 0,5 відсотка. Це досить далеко до тих п’яти відсотків рентабельності, перевищувати які місцевим виробникам масового хліба заборонено (уже багато років діє відповідне розпорядження голови облдержадміністрації).
Як повідомив Ігор Фурманов, держцінінспекція перевірить, чи відповідають дійсності показники рентабельності, заявлені хлібопекарськими підприємствами. Наважуся припустити, що висновки інспекції не будуть сенсаційними, бо, за словами Ігоря Олександровича, подорожчання хліба у Кіровограді мало статися ще у четвертому кварталі минулого року. Але завдяки відносній дешевизні зерна з Аграрного фонду України та регіонального запасу, створеного облдержадміністрацією, ціни продовжували триматися на рівні лютого 2010 року – саме тоді відбулося попереднє подорожчання насущного.
Віктор ІВАНЕНКО