Наближається Великодень. У суботу господині пектимуть паски, фарбуватимуть крашанки, готуватимуть інші святкові страви.
На святковому столі почесне місце завжди займають паска та крашанки.
У кожної господині є свій особистий рецепт великодньої паски. А читачка “Вечірньої газети” Антоніна Велика, про яку ми розповідали, запропонувала кропивницьким господиням свої кулінарні секрети. Скористайтесь нагодою та спечіть такі пасочки, щоб ваші рідні та близькі люди ще довго згадували ті неперевершені страви.
Паска сирна
Без яєць.
3 кг свіжого сиру домашнього. Покласти на добу під прес. Потім протерти крізь сито, додати склянку густої сметани, 200 г вершкового масла, 2 чайні ложки солі, цукор за смаком, ваніль.
Добре вимішати і викласти у форму, вистелену чистою серветкою. Зверху покласти дощечку, поставити на неї вантаж. Залишити на добу в холодному місці.
Випікати при температурі 180 градусів.
Паска “Золота”
5 склянок борошна, 30 г дріжджів, 0,5 л молока, 3 яєчних жовтки, склянка сметани. 100 г вершкового масла, півсклянки потовчених ядер горіхів, півсклянки цукру, дрібка кориці та солі.
Поставити опару. Поки вона підійде, приготувати та потовкти ядра горіхів, змішати їх із цукром (2 столові ложки). Замісити тісто і поставити, щоб підійшло. Розтопити масло, що залишилось (30 г), вмочати в нього тісто невеликими порціями і вкладати у змащену жиром форму. Кожен шар тіста посипати сумішшю горіхів, цукру у кориці. Лише верхній шар змастити маслом.
Наповнити форму до середини і поставити у теплому місці, щоб тісто підійшло. Випікати до готовності.
Паска з родзинками
Борошно – 4 склянки. Молоко – 2 склянки. Цукор – 1 склянка. Дріжджі – 100 г. Жовтки – 10 штМасло – 200 г. Родзинки – 1 склянка. Сіль, цедра лимону – на смак.
Форми для випікання – маленькі.
Дріжджі розчинити в 1/2 склянки теплого молока з 1 столовою ложкою цукру та 2 столовим ложками борошна. Розтерти жовтки з цукром, додати тепле молоко, сіль, борошно, родзинки, цедру лимона і все добре вимішати. Коли тісто підійде, додати розтоплене масло, знову ретельно ивмішати, поставити у тепле місце, дати підійти.
Наповнити форму тістом на одну третину, дати підійти, змастити жовтком і поставити у духовку.
Глазур: 100 г білка збити із 220 г цукрової пудри та 1 пачкою ваніліну.
Пиріжки мамині
1 склянка молока, 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом, 2 солодких сирочки, 2 яйця. 1 склянка цукру.
Борошно додати, щоб тісто було м’яке, добре вимішати. Начинка – яблука чи вишні.
Коли будуть готові, гарячими змазати зверху сметаною.
Як гарно подати
варені яйця
Пташка
10 яєць зварити, щоб були круті, і розділити навпіл уздовж.
200 г масла, 200 г сиру твердого, жовтки.
Все це – на м’ясорубку і перемішати до однорідної маси.
Викласти масу в половинку кожного яйця. Сформувати дзьобик пташки, очі – горошинки перцю.
Поросятко
Зварити 6 яєць вкруту. Вирізати вушка та п’ятачок. Розкласти на блюдо. Зробити галявинку – дрібно порізати зелень цибулі.