Обережно — ботулізм!

Узимку виникають спалахи ботулізму. Чому саме взимку? Бо переважно саме в цей час люди вживають власноруч законсервовані продукти.

Більшість консервів домашнього приготування є надзвичайно сприятливим середовищем для розмноження палички ботулізму. Передусім це стосується кабачкової та баклажанної ікри, консервованих буряка та моркви, м'ясних, рибних та грибних консервів, печінкових та м’ясних паштетів, консервованого сала.

Збудник (Clostridium botulinum) широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримує кип'ятіння протягом п’яти годин і гине при 120° С через півгодини). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут — ботулотоксин.

Особливістю збудника хвороби є те, що в одній банці консервів токсин накопичується гніздами. Тому одні люди, споживши консервовані продукти з тієї ж банки, хворіють, а інші — ні. Пам’ятайте про підступність ботулізму: уражені продукти мають свіжий вигляд і запах!

Захворювання починається здебільшого раптово, у початковий період хвороба мало чим відрізняється від інших кишкових інфекцій (нудота, часта блювота, болі в животі, проноси). Температура при цьому найчастіше залишається нормальною. Токсин зі шлунково-кишкового тракту потрапляє в кров, звідки розповсюджується по всьому організмові, міцно зв’язуючись і порушуючи діяльність нервових клітин, що відповідають за роботу м’язів. Насамперед страждають м’язи очей (туман, сітка перед очима), зображення двоїться, особливо при погляді вбік, одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, може змінитися тембр голосу. Потім страждають м’язи глотки (порушується ковтання, з’являється відчуття наявності чужорідного тіла). Хворі помирають від паралічу дихання.

Названі прояви ботулізму не обов’язково можуть проявитись одночасно, навіть одного з них достатньо, щоб запідозрити хворобу і викликати лікаря. Слід обов’язково зберігати залишки їжі, яка могла призвести до отруєння, їх лабораторний аналіз дасть змогу призначити лікування й, можливо, навіть врятувати життя.

Щоб забезпечити збереження свого здоров’я та здоров'я своїх близьких та рідних, не купуйте у приватних осіб виготовлені в домашніх умовах в’ялену і копчену рибу, мариновані гриби, домашню ковбасу, м’ясні консерви; піддавайте термічній обробці консервовані, копчені і в’ялені продукти домашнього приготування; не вживайте овочеві консерви з порушеною герметичністю.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

Читайте також