Наш побут немислимий без харчового пластику. Кав’ярні та крамниці не обходяться без нього, а ми звикли в ньому зберігати харчові продукти. Чи таким уже безпечним є все це пластикове царство?
Пластиковий посуд, пляшки та фасувальні матеріали виготовляють з різних полімерів. Ці речовини безпечні і в їжу самі не потрапляють. Можна припустити, що якщо пластик такий популярний для розфасовки харчів та напоїв, то він цілком безпечний, тож нема чого турбуватися.
Але слід знати, що практично всі полімери з часом «старішають». У результаті цього процесу з пластикових виробів починають виділятися продукти їх розпаду. Різні види пластикових виробів стають токсичними за різних умов їх експлуатації: одні не можна мити, інші нагрівати. Якщо умови використання виробів із пластику порушують, то вони стають небезпечними для здоров’я.
Термін зберігання харчових продуктів, вказаний на етикетці, стосується також і його пластикової упаковки. При спалюванні полівінілхлориду (ПВХ), який використовують для упаковки харчових жирів, сипучих продуктів, рідини для миття скла та дзеркал, виділяються небезпечні діоксини, які можуть викликати онкологічні захворювання. Тому не варто знищувати пластикову тару на своїй дачі, біля будинку, якщо не хочете отруїти себе і сусідів. Простіше відправити її у відповідний контейнер на сміття.
Зберігайте продукти у скляному або керамічному посуді. Верхній шар з продуктів, які зберігались в пластиковій упаковці, потрібно зрізати. Прийшовши додому з ринку або магазину, відразу знімайте з харчових продуктів пакувальну плівку. Дитяче харчування купуйте тільки в скляній або картонній упаковці, готуйте їжу для дітей, не використовуючи пластиковий посуд. Утримайтесь від розігріву в мікрохвильовій печі їжі в пластиковій упаковці.
Не можна тримати довго воду у фільтрах-глеках. Візьміть собі за правило воду, що залишилася в таких глечиках, вранці і ввечері замінювати свіжою. Потьмянілий глечик для води необхідно викинути.