Небезпека від грибів

Хоча гриби — дарунок лісу, та водночас вони є небезпечним харчем, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Основними причинами отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних, вживання старих або зіпсованих їстівних, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають небезпечних двійників).
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (крамницях, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті з них, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах, невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення — «бульба», оточене оболонкою, з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, бо вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевіряйте їх удома, особливо ті, які збирали. Усі сумнівні — викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип'ятіть їх 7–10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Не пригощайте ними дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Симптомами отруєння грибами є нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1–4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6–48 годин, а смерть настає через 5–10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:
- викличте швидку медичну допомогу;
- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5–6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4–5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
- після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай або ледь підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану;
- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Не можна вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко, бо це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику, а також не можна займатися будь-якими іншими видами самолікування.
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області

Читайте також

Найпопулярніше
Грабував пенсіонерів
»Мак−2014»
Із 37 соціальних проектів виконано 36
Актуальне
Двоє жителів Закарпаття уникли відповідальності за транспортування групи осіб, які намагалися ухилитися від служби.
Туристам представили найекономніші пляжні міста Європи, які неодмінно варто відвідати цього літа.
Флеш: російські сили знищують дедалі більше українських безпілотників, що виконують розвідувальні місії.
Теги