Іспанські дослідники зробили дослідження: люди, які регулярно випивають невелику кількість вина, значно рідше піддаються депресії. Цілих сім років дослідники з університету Наварри спостерігали за кількома тисячами людей, які регулярно випивали келих вина. Добровольці були немолоді – від 55 до 80 років. Та при цьому жоден з них не страждав на алкогольну залежність. На депресію – теж.
У добровольців, які вживали від двох до семи невеликих келихів вина на тиждень, ризик депресії знизився на третину. Ключове слово тут – "невеликий". Тобто – не більше 150 грамів.
Антидепресивна сила вина міститься у корисному компоненті ресвератролі. Це природний фітоалексин, який виділяється деякими рослинами як захисна реакція проти бактерій або грибків. У червоному вині ресвератролу міститься трохи більше, аніж у білому. Виявилося, що він здатен захистити деякі відділи мозку, які відповідають за наш гарний настрій. Окрім того, ресвератрол допомагає дещо знизити кров’яний тиск та рівень цукру в крові. Ця корисна речовина міститься також у шкірці винограду, в какао та горіхах.
– Норма, затверджена ВОЗ вживання вина на день, – 120 – 130 мілілітрів для жінок та удвічі більше – для чоловіків, – нагадує дієтолог Олена Златинська. – Отож, сім бокалів вина на тиждень – це саме те, що допустимо для жінок. Адже у вині містяться біологічно активні речовини – біофлавоноїди, до яких належить й ресвератрол, які нейтралізують вільні радикали, зміцнюють стінки судин та захищають від виникнення холестеринових бляшок.