Цього року Великдень припадає на 16 квітня. Свято Пасхи починається в суботу ввечері. Спати в пасхальну ніч не прийнято.
Віруючі збираються в церкві на вечірню службу, а той, хто залишився вдома, запалює свічку і ставить її на підвіконні на знак того, що він разом з усім світом чекають щасливої звістки про воскресіння Христа. Вечірня служба переростає в найбільш ранню ранкову в році – о 24-й годині священики змінюють повсякденний одяг на святковий і оголошують: “Христос воскрес!” Після урочистої служби та прославлення Христа священик освячує все, що миряни принесли у своїх великодніх кошиках.
Не забувайте, що зібрати великодній кошик потрібно правильно, є продукти, які нести до церкви на освячення категорично забороняється.
Головними атрибутами Великодня є крашанки, паски і сіль (вважається, що така сіль освячуватиме всю їжу), а також кагор і свічки.
Це той набір, який схвалюють священнослужителі: яйця символізують перемогу життя над смертю, паска – райське життя, сіль – зв’язок Бога з народом, достаток і сенс життя, вино – кров Христа.
Також до церкви буде доречно взяти домашню ковбасу, але в жодному разі не кров’яну. Дозволяються також буженина, сало, сир, пиріжки та пироги із сиром і маком, вершкове масло і хрін – те, чим будете розговлятися.
Варто зазначити, що у кожного продукту з цього набору є давнє символічне значення. Сир і масло – символи достатку, ситого життя, удачі в справах; сало і ковбаси – символ щасливого сімейного життя і поповнення сім’ї (свиня і кабан – символи жіночого і чоловічого начал). І це максимальний доречний склад пасхального кошика.
Категорично забороняється приносити до церкви на освячення горілку, пиво й інший алкоголь, крім кагору, а також гроші та інші матеріальні цінності.