Привід замислитись про безпечне харчування

Щороку сьомого квітня відзначається Всесвітній день здоров’я, започаткований Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1950 році. Кожного разу тема його – різна. Як повідомила нашому кореспонденту позаштатний головний терапевт управління охорони здоров’я міської ради Олена Баранова, 2015-ий визначено Роком безпечності харчових продуктів. Проходити він буде під гаслом: “Від ферми до тарілки зробити продукти харчування безпечними”.

У всіх лікувальних закладах міста в ці дні були проведені лекції, круглі столи по раціональному харчуванню та якості харчових продуктів, що потрапляють на столи споживачів, індивідуальні бесіди по здоровому способу життя, лікувальному харчуванню хворих на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, захворювання органів травлення тощо. Випущені санітарні бюлетені, в яких висвітлені питання раціонального та лікувального харчування, проблема ожиріння, гіподинамії, приклади розвантажувальних дієт та небезпечності вживання деяких харчових продуктів.

Відомо, що патогенні бактерії, віруси, паразити, хімічні сполуки, що знаходяться у харчових продуктах, є причиною більш ніж 200 захворювань – від діареї до раку. В той же час, в Україні 12 – 15 відсотків молочної продукції, риби та рибної кулінарії, 7 – 12 відсотків м’ясних продуктів не відповідають санітарним вимогам по бактеріологічних показниках. Барвники, ароматизатори, смакові підсилювачі, смакові добавки, штучні аналоги натуральних продуктів – все має руйнуючий вплив на наш організм. Після вживання такої їжі у людини виникають проблеми з травленням, з серцево-судинною та нервовою системами, кістками та м’язами.

На державному рівні уже розроблена низка заходів, які мають поліпшити ситуацію. А споживачам експерти ВООЗ радять таке:
– не купувати харчі на стихійних ринках та ті, на яких не вказані строки придатності, або якщо термін придатності вичерпано;
– звертати увагу на склад продуктів, який зазначений на етикетці, надавати перевагу натуральним продуктам;
– зберігати харчові продукти у чистоті;
– окремо зберігати сирі продукти та готові страви;
– проводити ретельну теплову обробку харчових продуктів;
– для запобігання руйнування білку та вітамінів віддавати перевагу приготуванню їжі на парі або на грилі;
– не захоплюватись вживанням солі, цукру, спецій. Вживати їх в помірній кількості: фізіологічна норма солі на добу для здорової людини становить 4 – 8 грамів. А добова фізіологічна норма цукру для здорової людини – 50 – 60 грамів, що приблизно відповідає 8-10 чайним ложкам продукту;
– використовувати очищену воду для пиття та приготування їжі. Фізіологічна норма вживання очищеної, питної води для здорової людини становить 2 – 2,5 літра на добу, не враховуючи перші страви, каву, чай.

– Від себе додам, що людина складається з того, що вона вживає в їжу, – зазначила Олена Євгенівна. – Для повноцінного життя їй необхідні жири, білки, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи. Вживайте більше легкої їжі – молока та кисломолочних продуктів, фруктів, овочів. Раз на добу випивайте хоча б склянку соку. Перевагу віддавайте нежирним сортам м’яса та риби. Яєць доцільно з’їдати не більше 2 – 3 на тиждень (крім великодніх свят, звичайно). Не забувайте про каші. Менше смаженого, готуйте на парі, грилі. Пам’ятайте, що харчові продукти повинні буди якісними, свіжими – це запорука вашого здоров’я та ваших близьких.

Приємних та смачних вам великодніх свят!

Читайте також

Найпопулярніше
Грабував пенсіонерів
»Мак−2014»
Із 37 соціальних проектів виконано 36
Актуальне
NYT: Спеціальним посланником Трампа з питань України може бути призначений представник, який народився в Росії.
Волинь та Вінниччина зазнали ударів по енергетичній інфраструктурі – повідомляє обласна військова адміністрація.
Втрати російських військ у конфлікті з Україною досягли нової психологічної межі.
Теги