Не обпечіться на молоці

Пам’ятаєте дитячий віршик "Пийте, діти, молоко – будете здорові"? Порада правильна, але тільки не в тому випадку, якщо ви вважаєте за краще купувати молочні продукти на стихійних ринках. Адже через молоко, яке ніким не перевіряється, придбане в людини, стан здоров’я котрої вам невідомий, можна заразитися бруцельозом, сальмонельозом, кишковою паличкою й багатьма іншими недугами. Причому далеко не всі мікроби вбиваються під час кип’ятіння.

Багато хто з нас пам’ятає актрису Катерину Савинову – усіма улюблену Фросю Бурлакову з фільму "Приходьте завтра". Але мало хто знає, що вона загинула через… свіже молоко. Під час зйомок фільму в Одесі молодій жінці раптово стало зле – у неї піднялася температура, її судомило. Лише через кілька місяців лікарі змогли встановити правильний діагноз – бруцельоз. А заразилася ним актриса за п’ять місяців до зйомок, попивши молока з-під корови, придбаного в якоїсь торговки. Хвороба мучила жінку п’ять років, ускладнення призвели до ураження мозку, й, урешті-решт, вона кинулася під потяг.

Варто зауважити, що ускладнення від бруцельозу можуть бути різноманітними – переважно в кістково-суглобовому апараті й нервовій системі (артрити, неврити та ін.), нерідко призводять до інвалідності, а у вагітних – до викиднів. Та не лише бруцельоз може таїтися у "стихійному" молоці. Через нього передаються туберкульоз, ящур (у людини проявляється у вигляді запалення слизових оболонок), черевний тиф та паротит, ендометрит, лейкоз, дизентерія, скарлатина, стафілококова ангіна, дифтерія й таке інше. Інколи корови хворіють на мастит. При цьому захворюванні у коров’ячому молоці містяться патогенні мікроби, які можуть викликати чимало хвороб у людини, а стафілококовий токсин не руйнується навіть при кип’ятінні. Як і чимало інших хвороб, що передаються разом із молочними продуктами. Найбанальніша, на перший погляд, "молочна" інфекція – кишкова паличка. Але не думайте, що, скуштувавши заражених нею молочних продуктів, ви відбудетеся лише проносом або болями в шлунку. В тяжких випадках трапляється зниження серцевої діяльності, а у дітей можуть бути судоми м’язів ніг та рук, уражаються нирки, печінка. Врахуйте й те, що разом зі "стихійним" молоком ви можете отримати "букет" не лише "тваринних", а і людських хвороб, на які може страждати продавець.

Ще один бік проблеми – тара, в якій продають молоко. Неодноразово у себе в дворі спостерігала картину, як якісь бабусі дістають із сітчастих контейнерів пластикові пляшки. Здогадайтеся, для чого вони їм потрібні… Тим часом, пластикові пляшки – це тара одноразового використання, їх не можливо ошпарити окропом чи простерилізувати, а мікроби, хімічні речовини, що залишаються на дні від рідини, що побувала у них перед цим, видалити практично неможливо.

А ще подумайте про те, що можуть додавати торговки у молоко, аби воно не прокисло. Деякі такі "хіміки від торгівлі" із чистою душею приправляють свій товар і пральним порошком, і содою, і формаліном, і крохмалем, і милом, і вапном. А розвести молоко водою (можливо, брудною) для них узагалі – "святе діло".

– Молоко, як й інша необроблена продукція тваринного походження, має відповідати ветеринарним і санітарним вимогам, що неможливо забезпечити в умовах торгівлі на вулиці, – каже завідуючий санітарно-гігієнічним відділом Кіровоградської міської санепідстанції Сергій Сидоренко. – Жоден із торговців молоком "із землі" не зможе пред’явити вам висновок ветеринарно-санітарної експертизи про якість продукції. Крім того, свіже молоко дозволено реалізовувати лише на ринках зі спеціально обладнаних молочних рядів чи павільйонів, тільки зі скляної, глиняної або металевої тари. У "стихійників" же це – переважно пластикові пляшки. А як же доведений гігієністами факт, що молоко при контакті з повторно використаною, хоч і добре вимитою пляшкою, будучи агресивним середовищем, приймає в себе безліч токсичних сполук, з яких складається пластикова пляшка? А чи бачили ви коли-небудь хоч в одного "стихійного продавця" особову медичну книжку, чи знаєте, коли вони востаннє проходили флюорографічне обстеження та обстеження на наявність кишкових інфекцій? Чи хоч раз ви бачили, де торговці миють руки?

Дехто каже: зате в "стихійників" справжнє домашнє молоко, а в магазинах – розведене сухе або суцільна хімія. Не беруся стверджувати, що останнє твердження не відповідає дійсності (хоча і в домашнє молоко від "стихійників" мало вірю) – якщо судити з даних, які неодноразово озвучувалися у відомих й популярних у споживачів передачах "Правила життя", "Среда обитания", у магазинах більше молока термічно обробленого, а значить – яке певною мірою втратило свою користь. Є й таке, жирність якого підвищують з допомогою не тваринних, а рослинних жирів, й розбавлене сухе. Але якщо покласти на одну чашу терезів меншу користь, а на іншу – бруцельоз чи туберкульоз, то я особисто все ж віддам перевагу першому. А якщо так уже захотілося домашнього молока – то все ж краще піти на ринок, де його якість перевіряється, й купити молочну продукцію у добре вам знайомої господині. У будь-якому випадку – якщо і отруїтеся або заразитеся на щось (по-всякому буває), принаймні буде хоч кому претензії пред’явити.

Читайте також