На Кіровоградщині рівень захворюваності на пневмонію зріс удвічі

- Збільшення кількості хворих на пневмонію фіксується не в усіх районах області, - зазначив Анатолій Іванович. – Зокрема, рівень почав підвищуватися спочатку в Голованівському, потім Новоархангельсокому, Компаніївському, Долинському районах та Олександрії, трохи зріс він і в Гайвороні. Серед вірогідних причин такої тенденції – ускладнення після перенесеного взимку грипу, переохолодження, різкий перепад температур.

За словами Анатолія Гатича, всі випадки пневмонії протікають у легкій формі, отримуючи необхідну антибактеріальну терапію, хворий одужує протягом 7-12 днів. Смертельних випадків не зафіксовано. Випадки ж захворюваності, які реєструються, в основному не пов’язані один з одним – є тільки 2-3 випадки захворювань у сім’ях, що свідчить про відсутність факторів, що сприяють епідемії. Хворіють представники різних вікових категорій, але переважно працездатного віку. Анатолій Гатич також запевнив, що всі лікувальні установи забезпечені всіма необхідними препаратами, їх вистачить навіть, якщо виникне епідемія. Головний терапевт області порадив також жителям Кіровоградщини більше уваги приділяти своєму імунітету, уникати контактів з хворими, дотримуватися правил особистої гігієни, раціонального харчування, загартовуватися, уникати контактів з хворими, дотримуватися правил особистої гігієни.

Що стосується стану захворюваності на гострі кишкові інфекції в області, головний інфекціоніст управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Мандзій повідомив, що ситуація відповідає рівню минулого року. Винятком є невеликий ріст показників захворюваності на сальмонельоз. За його інформацією, влітку цього року із підозрою на ботулізм до лікарень потрапили жителі Олександрійського району та міста Світловодська. Як виявилося, в одному випадку збудник захворювання був у тушкованому м’ясі домашнього приготування, в іншому – в копченій рибині. Лікар наголосив, що зараз шанси отруїтися дуже високі, адже в умовах неймовірної спеки продукти починають швидко псуватися. Тому слід приділяти особливу увагу термічній обробці продуктів, дотриманню умов їх зберігання та обов’язково перед вживанням їжі мити руки.

Головний кардіолог управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Кизима проінформувала про вплив спеки на серцево-судинну систему людини та заходи щодо зменшення негативного впливу спеки на організм. Вона зазначила, що спека є додатковим навантаженням на організм людини, внаслідок якої відбувається зниження тонусу судин, зниження або підвищення артеріального тиску, зневоднення і, як результат, втрачаються солі, що підтримують тонус серцевих м’язів, згущення крові, що підвищує ризик утворення тромбів.

Тому Людмила Кизима наполегливо радить у цей період особливо уважно поставитися до свого організму – вживати багато води, дотримуватися методів охолодження, не вживати жирну їжу, натомість збагатити свій раціон фруктами та овочами. Людям, які хворіють на серцево-судинні захворювання необхідно обов’язково мати при собі відповідні медикаменти.
Олена Кобець

Читайте також