Коли питна вода стає отрутою

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, чверть відсотків населення планети постійно перебувають під загрозою хвороб, пов’язаних із вживанням недоброякісної питної води. Україна посідає одне з останніх місць серед країн Європи за рівнем водозабезпечення населення якісною питною водою. Основним джерелом питної води для майже 75 відсотків сільського населення країни є джерела нецентралізованого водопостачання — колодязі та каптажі джерел.
Ця проблема є досить актуальною і для нашої області, повідомляє Кіровоградський обласний лабораторний центр. Адже, згідно з матеріалами обласної цільової програми “Питна вода Кіровоградської області”, на 2012-2020 роки — лише 25 відсотків із 1003 сільських населених пунктів області забезпечено централізованим водопостачанням. Тобто 75 відсотків сільського населення споживає воду з нецентралізованих джерел – колодязів.
Невідповідність питної води за показниками безпечності та якості є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні хвороби, як вірусний гепатит А, гастроентероколіти, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози тощо).
На жаль, заходи з підвищення якості колодязної води у більшості випадків не дають помітних зрушень на краще.
Перш за все, це стосується нітратів. Нітрати – це солі азотної кислоти, які є постійними складниками природних вод. Якщо їх концентрація в питній воді не перевищує 50 мг/л (за нітрат-іоном), то така вода не шкідлива для вживання. Однак результати вибіркових моніторингових досліджень питної води з громадських колодязів області, що були проведені фахівцями центру протягом І кварталу поточного року довели, що в 70 відсотках випадків вона має наднормативний вміст нітратів (при середньому показнику по Україні — 21,7 відсотка).
На території Знам’янського району жодна з досліджених проб води з громадських колодязів не відповідала вимогам за вмістом нітратів, в Олександрійському районі перевищення вмісту нітратів виявлено в 84 відсотках випадків,у Світловодському – 75 відсотках. Є «нітратні» колодязі і в обласному центрі.
Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечне для дітей віком до 1 року – це призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії, внаслідок якої все частіше реєструються летальні випадки. Крім того, в організмі людини нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, які в подальшому, реагуючи із амінами й амідами, беруть участь в утворенні нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості. Саме тому вживання води з наднормативним вмістом нітратів срияє підвищенню ризику щодо онкогенної захворюваності.
Слід зазначити, що єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень. Тож власникам громадських та індивідуальних колодязів варто перевірити якість води в них. Категорично заборонено давати пити колодязну воду малюкам, готувати для них на такій воді їжу.

Читайте також