Гриби «вполювали» нові жертви

Один з останніх випадків поклав на лікарняне ліжко трьох молодих чоловіків із села Діброва Олександрійського району, які хоч і не вважають себе грибниками, проте теж спокусилися грибною стравою і несподівано для себе опинилися у палаті інтенсивної терапії Кіровоградської обласної лікарні. А справа була так. Олександр проходив повз лісосмугу і натрапив на купку зібраних грибів, а на деякій відстані від неї, як на диво, лежав ще й пустий поліетиленовий пакет. Молодий чоловік не довго думаючи, зібрав гриби і вдома приготував. А на вечерю запросив друга. Григорій прийшов не сам – з товаришем. І з пляшкою.

На ранок після смачної вечері, відчув себе зле господар. Опівдні до районної лікарні потрапив його товариш. Організм третього з чоловіків виявився найміцнішим – бліда поганка (а саме цими грибами смакували друзі за вечерею) здолала його увечері третього дня. Наразі усі троє у середньоважкому стані перебувають в обласній лікарні.

Односельчани постраждалих розповідають, що бачили, як незнайомі люди з дітьми, зібравши кілька відер грибів, розмістились на узбіччі їх перебирати. Відкинули отруйні, сумнівні й ті, що назбирали діти, забрали їстівні гриби і поїхали собі. Ці «перебірки» і трапилися Олександрові.

Завідуючий відділенням інтенсивної терапії обллікарні Олександр Агапєєв, який має великий досвід лікування горе-грибників, говорить, що це вперше у його практиці, коли до реанімації з грибним отруєнням потрапляють негрибники, які в житті грибів не збирали, і з-поміж усіх можуть вирізнити лише лисички і опеньки, а блідої поганки і в очі не бачили. На запитання, яке традиційно у такій ситуації ставлять лікарі і точна відповідь на яке значно збільшує шанси на видужання, «Які саме гриби ви вживали?», постраждалі відповіли, що схожі на «шампіньони», але із зеленою шляпкою зсередини. Олександр Анатолійович висловив сумне припущення, що цьогоріч у зв’язку зі сприятливими погодними умовами слід очікувати гарного урожаю грибів, а відповідно і спалаху грибних отруєнь. Адже, як зауважив лікар, врожайній осені передувало літо, надзвичайно спекотна погода якого сприяє переродженню грибів, коли важко розрізнити їстівні і умовно-їстівні.

Для тих, хто все-таки не збирається відмовлятися від радощів “тихого” полювання, наголошуємо, що основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно-їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Радимо збирати гриби лише в екологічно чистій місцевості. Ні в якому разі не кладіть до кошика пошкоджених, перестиглих чи невідомих грибів. Не дозволяйте їх збирати та вживати дітям. А найкраще використовувати в їжу гриби лише промислового вирощування, на які є відповідний сертифікат.

Варто знати, що симптоми отруєння грибами розвиваються в діапазоні від 30 хвилин до 24 годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв. Основною причиною смертних випадків є здебільшого пізнє звертання за допомогою до медичних закладів.

Про це повідомляє прес-служба ГУМНС України в Кіровоградській області

Читайте також