Яка оптимальна температура води для приготування чаю: думка експертів.

Різні види чаю вимагають різних температур води для заварювання.

Щоб приготувати ідеальну чашку чаю, важливі не лише якісні чайні листя, а й температура води, якою ви їх заливаєте. Як повідомляє видання Express, фахівці Nepal Tea Collective підкреслюють, що для кожного виду чаю потрібна своя оптимальна температура води, щоб досягти найкращого смаку напою.

Більшість людей думають, що вода з-під крана, що закипіла в чайнику, має температуру рівно 100 °C, але зазвичай вона закипає при температурі трохи вище за 100 °C. Це пов'язано з тим, що домішки у воді, такі як мінерали, змушують її мати вищу температуру кипіння.

Проте, згідно з інформацією від Tea Collective, жодна з вказаних температур не є оптимальною для приготування чаю.

Вони зазначили, що зелений чай "найкраще заварювати" за температури близько 77 °C, тоді як чорний чай можна заливати водою 93 °C. При цьому трав'яні настої витримують температуру від 90 °C до 100 °C, тому ви можете заварювати їх свіжокип'яченою водою з чайника.

Експерти зазначили, що оптимальна температура води дозволяє отримати найяскравіші аромати, не пошкоджуючи листя.

Так, дослідження, опубліковані в журналі Food Chemistry, засвідчили, що оптимальна температура заварювання підсилює вилучення антиоксидантів із зеленого чаю - якщо вона буде надто гарячою або надто холодною, ви втратите користь для здоров'я і смак.

Якщо ваш чайник не обладнаний функцією регулювання температури, ви можете спробувати оцінити її візуально.

Фахівці рекомендують після закипання води залишити чайник з відкритою кришкою на одну хвилину, якщо ви прагнете отримати воду температурою 95 °C, на дві-три хвилини для досягнення 85 °C, а також на п’ять-шість хвилин, якщо вам потрібна вода температурою 75 °C.

Nepal Tea Collective підкреслює, що тривалість заварювання є ще одним "важливим аспектом", який може суттєво змінити смакові характеристики чаю.

"Надмірне заварювання може призвести до гіркоти, а недостатнє - до більш слабкого смаку", - кажуть вони.

Зазвичай зелений чай рекомендується заварювати від двох до трьох хвилин, тоді як чорний чай слід настоювати протягом чотирьох-п'яти хвилин.

Раніше фахівці поділилися порадами щодо вибору якісного чорного чаю та акцентували увагу на важливих аспектах, якщо ви віддаєте перевагу зеленому чаю.

#Зелений чай #Чай #Температура #Вода #Кнопка #Трава. #Антиоксидант #Аромат #Листок. #Настій #Чорний чай #Непал #Чайник. #Температура кипіння

Читайте також