Як кава діє на наш мозок: нове дослідження виявило несподівану характеристику цього напою.

Якщо у похилому віці пити каву без цукру та з кофеїном, існує менший ризик деменції, стверджують учені.

Літні люди, які систематично вживають каву, мають меншу ймовірність розвитку деменції в майбутньому. Проте важливо зазначити, що це стосується лише несолодкої кави, що містить кофеїн. Цю інформацію повідомляє Sciencealert, посилаючись на свіжі результати дослідження.

Зв'язок між вживанням кави і розвитком деменції було виявлено в результаті дослідження медичних записів 204 847 людей у Великобританії віком від 40 до 69 років на початку періоду дослідження. У записах були зафіксовані наявність звички споживати каву, а також чи траплялися випадки деменції упродовж дев'яти років після початку дослідження.

Дослідники зазначили у своїй статті, що вживання кави з кофеїном, особливо без цукру, асоціюється зі зменшенням ризику розвитку хвороби Альцгеймера та різних форм деменції, а також хвороби Паркінсона. Водночас, для кави з підсолоджувачами таких зв'язків не було виявлено.

Вчені класифікували учасників на п'ять категорій: ті, хто зовсім не п'є каву; ті, хто споживає від нуля до однієї чашки щоденно; ті, хто випиває від однієї до двох чашок на день; ті, хто має звичку вживати від двох до трьох чашок щодня; та ті, хто споживає більше трьох чашок на день.

У останній групі було зафіксовано найменше проблемних випадків. Загалом, якщо порівнювати з тими, хто не вживає каву, ті, хто споживає будь-яку кількість цього напою, мали принаймні на 34% нижчі шанси на розвиток хвороби Альцгеймера та супутніх розладів, на 37% менше ймовірності виникнення хвороби Паркінсона і на 47% менше шансів на летальний кінець від нейродегенеративних захворювань.

Проте важливо зазначити, що кава повинна бути без цукру та з кофеїном. Вчені вважають, що деякі якості кофеїну можуть сприяти захисту мозку від деменції, тоді як цукор і штучні підсолоджувачі можуть зменшувати позитивний вплив кофеїну. Однак, для отримання більш точних висновків, необхідні подальші дослідження.

"Дані тут недостатньо повні, щоб показати прямий причинно-наслідковий зв'язок. Незрозуміло, чи вживання кави захищає від деменції, чи ранні стадії деменції змінюють споживання кави людьми, чи існує третій невідомий фактор, який впливає як на споживання кави, так і на ризик деменції", - пише видання.

Раніше УНІАН розповідав, який ефект від чаю матча. Жінка на 30 днів замінила каву чаєм матча і після цього відчула дивовижні зміни в організмі.

Зокрема, Алекса Меллардо зазначає, що матча надає потужний енергетичний імпульс, при цьому не викликаючи тремтіння рук, яке може бути наслідком вживання кави. Вона також підкреслює корисні властивості матча для організму.

#Організм #Чай #Цукор #Енергія #Деменція #Хвороба Альцгеймера #Мозок #Кава #Хвороба #Чашка #Кофеїн #Хвороба Паркінсона

Читайте також