В Україні протягом війни було відкрито приблизно 70 нових виноробних компаній.

В Україні за роки війни з'явилося близько 70 нових виноробних підприємств, передумовою чого стало суттєве вдосконалення законодаства, повідомив голова Асоціації садівників, виноградарів та виноробів України Володимир Печко.

Протягом останніх 4,5 років завдяки вдосконаленню законодавства та змінам у кліматі в Україні спостерігається зростання кількості виноробних підприємств на 70%. Це приблизно 70 нових компаній, які вийшли з тіні, почали сплачувати податки та офіційно працевлаштували людей. В Україні активно розвиваються невеликі шато. Подібних малих виноробних підприємств раніше не існувало ані в радянський період, ані в часи незалежності, - зазначив він на виставці Agro2Food.

Голова галузевої асоціації зазначив, що раніше для отримання ліцензії на виробництво вина необхідно було внести приблизно 500 тисяч гривень. Однак після впровадження спрощеної процедури реєстрації виноробних підприємств, цей процес став значно більш доступним з фінансової точки зору, і тепер будь-хто, хто має бажання, може оформити ліцензію всього за два тижні.

З початком бурхливого зростання кількості малих вітчизняних шато, як зазначає експерт, винороби зіткнулися з нестачею сировини та, відповідно, виноградників.

За оцінкою Печка, в Україні наразі налічується близько 20 тис. га виноградників, із яких 5 тис. га закладено під час війни. Ця статистика не враховує окуповані території в Криму, Херсонській і Миколаївській областях.

Керівник асоціації розповів, що глобальне потепління дало українським виноградарям можлиість закладати виноградні плантації в нетипових для виноградарства регіонах. Як приклад він навів Київську область, де працює близько 10 виноробних ліцензійованих підприємств. Вони вирощують для себе сировину в Київській області і докуповують необхідні обсяги в Одеській і Миколаївській областях.

Вітчизняні виробники вина, зазначив він, змушені активно закуповувати іноземний спирт, головним чином з Молдови та Грузії, де виноградарство має більш розвинуту інфраструктуру.

Печко також зазначив, що в Одеській області відкриття лабораторії для ізотопного аналізу стало значним кроком вперед для галузі. Ця лабораторія дозволяє підприємствам перевіряти виноматеріали, з яких виробляється продукція вищої якості.

"Завдяки розвитку переробних потужностей, вирощування винограду стало економічно вигідним. У 2023 році ціна за кілограм винограду на переробку варіювалася від 5 до 8 гривень, тоді як у 2024-2025 роках вона зросла до 18-25 гривень, що спонукало до створення нових виноградників", - підкреслив експерт, також зазначивши, що експорт українського вина поки що залишається на низькому рівні.

Висловлюватися про те, що ми є видатними експортерами та готові підкорити європейський ринок, наразі передчасно. Це безумовно необхідно, але в першу чергу слід зосередитися на захисті нашого внутрішнього ринку. Нам потрібно створювати продукцію високої якості та конкурувати з нею в Україні, - підкреслив голова Асоціації садівників, виноградарів і виноробів України.

#Європа #Радянський Союз #Херсонська область #Клімат #Податок #Молдова #Грузія (країна) #Крим #Вино #Одеська область #Законодавство #Ліцензія #Експорт #Підприємницька діяльність #Миколаївська область #Vitis #Виноградник #Садівник #Київська область #Експерт #Зміна клімату #Гектар #Виноробство #Норма прибутку #Шато #Виноградарство #Плантація

Читайте також