
Яйця є широко визнаним і зручним джерелом білка. В одному великому яйці можна знайти 6,3 грама білка, що становить приблизно 13% від рекомендованої добової норми. Проте існують й інші продукти, які можуть похвалитися ще вищим вмістом білка, зазначає видання Health.
Білок є однією з найважливіших поживних речовин. Він підтримує нашу імунну систему та виробляє гормони для побудови й підтримки кісток та м'язів. Дієти з високим вмістом білка також можуть допомогти нормалізувати вагу.
Видання назвало 12 продуктів, вміст білка у яких вищий, ніж у яйцях.
Куряча грудина є відомим джерелом нежирного білка, що містить усі дев'ять незамінних амінокислот. Крім того, це м'ясо є хорошим джерелом вітамінів групи В, селену та холіну.
Вітаміни групи В перетворюють їжу в енергію, а селен має антиоксидантні властивості, які можуть захистити клітини. Холін важливий для настрою, пам'яті, регуляції контролю м'язів. Особливо важливий він під час вагітності та лактації, оскільки потрібен для розвитку мозку дитини.
Порція вареної курячої грудки вагою приблизно 85 грамів забезпечує 23,8 грама білка.
Сир багатий на білок, він містить вітаміни групи В, селен і кальцій. Пів склянки порції нежирного (1-2% молочного жиру) сиру має 12,9 грама білка, що удвічі більше, ніж у яйці.
У певних видах сиру вміст натрію може бути досить високим, тому, якщо ви прагнете дотримуватися дієти з обмеженим споживанням натрію, краще обирати сир без солі.
Нут є відмінним джерелом рослинного білка. Він також містить значну кількість клітковини, що сприяє регулюванню рівня холестерину та цукру в крові, покращує процеси травлення і забезпечує відчуття насиченості.
Нут є джерелом марганцю, фолієвої кислоти та заліза. Марганець сприяє зміцненню кісток, підтримує імунну систему та бере участь у процесах виробництва енергії. Фолієва кислота відіграє важливу роль у синтезі ДНК, в той час як залізо відповідає за транспортування кисню з легенів до різних частин тіла.
Одна чашка вареного нуту містить 14,5 г білка.
За умов помірного вживання нежирна яловичина (з вмістом жиру до 7%) здатна стати відмінним джерелом білка. Це м'ясо також багате на залізо та цинк, які можуть підтримувати процеси загоєння, покращувати імунну систему та знижувати рівень запалення.
Порція нежирної яловичини вагою приблизно 85 грамів забезпечує організм 23 грами білка.
Тунець є джерелом корисних для серцево-судинної системи омега-3 жирних кислот, кальцію, вітаміну D, вітамінів групи B та селену. Наукові дослідження вказують на те, що збільшене споживання омега-3 може сприяти підтримці серця в доброму стані, знижуючи холестерин, артеріальний тиск та запальні маркери.
Консервований тунець є зручним і доступним джерелом корисних нутрієнтів. У кожній порції цього продукту (приблизно 85 грамів) міститься 21,7 грама білка.
Індича грудка є відмінним джерелом білка, при цьому вона має низький вміст насичених жирів. Цей продукт багатий на різноманітні вітаміни та мінерали, включаючи вітаміни групи В, селен та цинк.
Вісімдесят п’ять грамів індичого м’яса містить 20,1 грама білка.
Лосось є типом жирної риби, що містить велику кількість корисних для серцево-судинної системи омега-3 жирів, білків, заліза, селену та вітаміну А, який сприяє збереженню зору. Крім того, цей продукт є одним з небагатьох, що забезпечує організм вітаміном D.
85 г дикого атлантичного лосося містить 16,8 грамів білка.
Кіноа — це безглютенове цільне зерно, яке є джерелом білка, клітковини, антиоксидантів та важливих поживних речовин. Вона особливо відзначається високим вмістом кверцетину та кемпферолу, які відомі своїми протизапальними властивостями.
Одна порція вареного кіноа об'ємом в одну чашку містить 8,1 грама білка.
Мигдаль є рослинним джерелом білка, клітковини та корисних для серцево-судинної системи жирів. Окрім цього, він є хорошим постачальником вітаміну Е, магнію та містить певну кількість кальцію.
23 г мигдалю містять 6 грамів білка.
Сочевиця – це вид бобових, відомий своїми високими поживними властивостями. Вона є джерелом білків, клітковини, магнію та фолієвої кислоти. Збільшення споживання сочевиці у вашій рослинній або веганській дієті може сприяти задоволенню щоденних потреб у білку.
Одна порція вареної сочевиці об'ємом в одну чашку містить 17,9 грама білка і 15,6 грама клітковини, що перевищує половину суми клітковини, необхідної для щоденного раціону.
Тофу – це рослинний продукт, що створюється з соєвого молока. Його формують у блоки різних ступенів твердості. Оскільки тофу виготовляється із соєвих бобів, він є джерелом повноцінного білка, що містить всі дев'ять незамінних амінокислот. Крім того, цей продукт багатий на інші корисні речовини, такі як кальцій, вітамін А, залізо та антиоксиданти.
85 г твердого тофу містять 9 грамів білка.
Грецький йогурт — це продукт з підвищеним вмістом білка та насиченою кремовою текстурою. Його смак трохи інтенсивніший порівняно з традиційним йогуртом, що зумовлено особливостями процесу виготовлення. Після ферментації грецький йогурт кілька разів проходить через процес відціджування, в результаті чого видаляється зайва рідина та сироватка, що надає йому характерної гладкості.
В 150 грамах знежиреного грецького йогурту міститься 13 грамів білка.
Раніше інформаційний ресурс УНІАН ділився відомостями про 7 найпоживніших видів каш. Фахівці в галузі харчування роз'яснили, які з них слід включати до свого раціону, щоб максимально підвищити користь для здоров'я.
Вони вказали на сім універсальних видів круп, які можна використовувати з м'ясом в основних стравах, додавати до супів, подавати з овочами в салатах або навіть вживати на сніданок чи як десерт. Серед них знаходяться булгур, пшоно, овес та перловка.
#Кальцій #Йогурт. #Жир. #Поживна речовина #Сир. #М'ясо #М'яз #Імунна система #Кость. #Яйце #Селен #Антиоксидант #Харчові волокна #Чашка #Вітамін #Оксиген #Фолати. #Горіх (богиня) #Холін #Туннусе. #Омега-3 жирні кислоти