Кутя — це традиційна страва, яку зазвичай готують напередодні Різдва і приносять хрещеним батькам. Після переходу Православної церкви України на новий календар, змінилась і дата святкування Різдва. Екстрасенс Людмила Хомутовська в інтерв'ю для УНІАН поділилася порадами щодо приготування куті та розповіла про основні правила, яких слід дотримуватись.
За словами фахівця, до впровадження християнства слов'янські народи наприкінці грудня відзначали зимове сонцестояння, яке зазвичай відбувається 21 числа, а 22-ге знаменує початок високосного року. Наші предки вважали, що в цей день йде боротьба між добром і злом, старе Сонце "гине", а нове "з'являється". Святкування тривало шість днів - три дні перед сонцестоянням і три дні після нього.
Це слов'янське свято співпало з християнським Різдвом, яке святкується 25 грудня. Обидва ці свята символізують народження, однак у першому випадку йдеться про відновлення Сонця, а в другому — про народження Сина Божого, Ісуса Христа. Щодо приготування куті у 2024 році, екстрасенс рекомендує зробити це напередодні Різдва, хоча можна також приготувати її і 25 грудня.
Хомутовська зазначає, що кутя, приготована з пшениці, є символом добробуту. Згідно з традицією, цю обрядову страву зазвичай готують жінки, оскільки вважається, що вони володіють глибокими сакральними знаннями і здатні відчути, як слід правильно виконати цей ритуал.
Наші предки утворювали сімейні громади, і раніше приготування куті зазвичай здійснювалося старшими жінками, а молодші надавали їм допомогу. Це було справжнє магічне дійство, яке нагадувало спільну роботу - бабусі додавали зерно, тоді як молодші жінки займалися приправами для страви.
Екстрасенс підкреслює, що ці дії втілюють процес передачі знань та енергії, тісно пов’язані із символікою свята народження, адже зерно символізує продовження життя.
Хомутовська вважає, що якщо в сім'ї хтось помер, то кутю на Різдво можна варити, оскільки це не тільки святкова обрядова страва, а й поминальна. У разі жалоби на свято варто приготувати не багату кутю, а страву, в якій буде менше святкових інгредієнтів (наприклад, різних сухофруктів).
Під час приготування куті на Різдво важливо враховувати фізичний стан кухаря. Наприклад, жінкам не рекомендується брати участь у цьому процесі під час менструації, оскільки в цей час вони можуть почуватися виснаженими та емоційно нестабільними. Вважається, що енергія, яку жінки вносять у страву під час її приготування, може суттєво вплинути на її смакові якості. Тому емоційний фон жінки може відобразитися на кінцевому результаті.
У давні часи наші предки нерідко вдавалися до різноманітних заклинань та "шепітків", щоб наповнити свої страви позитивною енергією і силою. Цю традицію можна відновити і сьогодні. Екстрасенс радить спробувати таке заклинання:
Кидаю зерна, щоб добробут прийшов до хати, а мак – для сили, спокою й захисту. Мед – для солодкого життя та радісних моментів, а груші – щоб подушки завжди були наповнені.
На думку фахівця, груші уособлюють дітей, що з’являються на світ. Читати заклинання слід під час приготування куті, обов'язково з позитивним настроєм та чистими намірами.
#Українське незалежне інформаційне агентство #Емоції #Календар #Православна Церква України #Різдво #Християнство #Обряд #Сонце #Ісусе. #Сухофрукти #Пшениця #Зерно #Страва (їжа) #Зло. #Любий. #Кутя #Сонцестояння #Слов'яни #Заговори #Християнізація Київської Русі #Високосний рік #Папавер.