Дієтологи визначили оптимальний сніданок для тих, хто хоче скинути зайві кілограми: він відрізняється для чоловіків та жінок.

Дослідження виявило, що чоловічий організм більш ефективно перетравлює їжу, багату вуглеводами, тоді як жінки краще реагують на сніданки, що містять велику кількість жирів.

Чоловікам і жінкам слід обирати різні варіанти сніданку, якщо їхня мета — зниження ваги. За даними Health.com, нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Computers in Biology and Medicine, виявило, що чоловічий організм ефективніше засвоює енергію з продуктів, багатих вуглеводами, вранці, тоді як жінки мають кращі результати зі сніданками з підвищеним вмістом жиру.

Згідно з висловлюваннями дієтологині Елізабет Шоу в інтерв'ю для Health, жінки після періоду голодування схильні обирати жири, тоді як чоловіки віддають перевагу вуглеводам. Це означає, що для жінок сніданок з дієтичними жирами, такими як яйця з авокадо, може бути більш корисним. Водночас чоловіки отримують більшу вигоду від ранкових страв, що включають вівсянку і фрукти.

Дослідники розробили модель, аби дослідити, як метаболізм здорових молодих чоловіків і жінок реагує на споживання їжі, що містить вуглеводи та жири, після 12-14 годин голодування (вночі). Виявилось, що чоловічі та жіночі організми демонструють різну реакцію на їжу, що зумовлено переважно метаболічними відмінностями в процесі спалювання жиру у кожної статі.

"Згідно з нашими дослідженнями, жінки розщеплюють приблизно на 20% більше жиру в своїй жировій тканині, що сприяє підвищенню рівня гліцерину [цукру] в крові, що використовується печінкою", - зазначила авторка дослідження Стефані Або. - "На відміну від цього, чоловіки зазвичай більше залежать від глюкози для отримання енергії, яку вони зберігають переважно в м'язах та печінці".

Інакше кажучи, після нічного голодування чоловіки мають більш знижені запаси цукру в крові в порівнянні з жінками. Вранці чоловіки можуть відновити ці запаси, споживаючи їжу, багату на вуглеводи, тоді як жінкам може бути вигідніше вживати жирну їжу. Це пояснюється тим, що організм жінки потребує більше часу для перетравлення жирів, що дозволяє підтримувати енергетичний рівень і спалювати запаси глюкози, зазначила Або.

Водночас важливо, щоб люди враховували свої особисті потреби в здоров'ї перед тим, як вносити зміни до свого харчування, зокрема збільшувати вживання жирів, зазначає дієтолог Еллісон Чайлдресс.

Також важливо зазначити, що моделювання цього дослідження проводилося на здорових людях, тому не зовсім зрозуміло, чи може таке харчування бути корисним для контролю ваги у людей з ожирінням або іншими хронічними захворюваннями.

Фахівці у галузі харчування раніше визначили оптимальний час для прийому сніданку.

#Їжа #Жир. #Організм #Дієта (харчування) #М'яз #Цукор #Яйце #Енергія #Вуглеводи #Метаболізм #Авокадо #Печінка #Глюкоза #Гліцерин #Жирова тканина #Ожиріння #Дієтолог #Кров

Читайте також

Найпопулярніше
Грабував пенсіонерів
»Мак−2014»
Із 37 соціальних проектів виконано 36
Актуальне
Туреччина посилює свої військові підрозділи на кордоні з Сирією, готуючись до великомасштабної операції, повідомляє WSJ.
Руслана відкрила, хто був настійливим прихильником збільшення її губ.
Як ефективно надавати критику дітям: вчителька початкових класів продемонструвала батькам на прикладі неправильно намальованих паличок.
Теги