Дієтологи вказали на ідеальний вид чаю для підвищення енергії.

Чорний чай здатен підбадьорити, якщо ви відчуваєте втому, і може також запропонувати кілька додаткових позитивних ефектів для вашого здоров'я.

Замість того щоб наливати другу або навіть третю чашку кави, краще заварити чорний чай. Цей напій не тільки містить кофеїн, а й додаткові корисні речовини, які допоможуть підвищити рівень енергії, поліпшити концентрацію уваги та підтримати настрій.

За інформацією журналу Eating Well, чорний чай має безліч переваг для здоров'я, зокрема сприяє покращенню стану серця та може впливати на тривалість життя.

Серед усіх видів чаю чорний чай має найвищий вміст кофеїну. Проте точний рівень кофеїну може варіюватися в залежності від типу чаю та тривалості його заварювання.

Кількість кофеїну в 8 унціях (227 грам) трьох відомих видів чорного чаю:

Слід відзначити, що в аналогічній порції кави міститься від 90 до 120 міліграмів кофеїну.

Дієтолог Крістін Дреєр радить заварювати чорний чай протягом трьох до п'яти хвилин для досягнення оптимальних результатів.

На відміну від кави та енергетичних напоїв, що можуть призводити до нервового збудження, чорний чай містить амінокислоту L-теанін, яка допомагає зменшити деякі побічні ефекти кофеїну.

Дослідження демонструють, що комбінація кофеїну та L-теаніну здатна позитивно впливати на пам'ять, увагу та концентрацію. Це може пояснити, чому деякі наукові роботи вказують на зниження ризику погіршення когнітивних функцій у тих, хто регулярно споживає чай.

Чорний чай - багате джерело антиоксидантів, які можуть допомогти зменшити хронічне запалення і захистити від деяких хронічних захворювань, як-от діабет 2-го типу, хвороби серця і деякі форми раку.

"Антиоксиданти допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі, що в свою чергу може зменшити ризик виникнення різних хронічних хвороб у майбутньому," - зазначає дієтолог Ліндсі Фенкл, яка консультує людей, що мають проблеми з хронічними запаленнями та аутоімунними розладами.

Зокрема, чорний чай є джерелом поліфенолів, зокрема теарубігіну, а також флавоноїдів, які належать до групи катехінів. Окрім своїх протизапальних властивостей, ці антиоксиданти позитивно впливають на стан клітин і допомагають у запобіганні різним захворюванням.

Чорний чай сприяє здоров'ю серця завдяки значному вмісту антиоксидантів. Його користь може зростати, якщо замінити ним напої з великою кількістю цукру, наприклад, газовані напої.

"Чорний чай часто споживають у вигляді 'солодкого чаю', що характеризується підвищеним вмістом калорій і цукру," - зазначає Фенкл.

Йерба Мате — це напій, що походить з Південної Америки, який, як свідчать дослідження, може сприяти покращенню когнітивних здібностей та уваги. Хоча для остаточних висновків потрібні подальші наукові роботи, деякі з існуючих досліджень вказують на те, що мате може позитивно впливати на кишковий мікробіом і імунітет, а також підвищувати енергію та зосередженість завдяки вмісту кофеїну.

Зелений чай. У складі зеленого чаю міститься помірна кількість кофеїну, що становить приблизно 29 мг на 240 мл, що є меншою дозою в порівнянні з чорним чаєм. Як і чорний чай, зелений варіант також багатий на L-теанін. Крім того, він містить велику кількість поліфенолів і антиоксидантів. Дослідження показали, що регулярне споживання зеленого чаю може покращити пам'ять і виконавські функції, особливо у людей похилого віку.

Матча. Листя маття вирощують далеко від сонячного світла, що забезпечує вищу концентрацію антиоксидантів і кофеїну, порівняно зі звичайним зеленим чаєм. Залежно від кількості порошку і часу заварювання, типова 2-4-грамова порція містить від 38 до 176 мг кофеїну.

Білий чай. Цей вид чаю виготовляється з "молодого" листя і проходить менше обробки порівняно з іншими сортами, що дозволяє зберегти більшу кількість корисних речовин. Білий чай має ніжніший і легший смак, ніж зелений або чорний, а також містить менше кофеїну. У кожній чашці білого чаю може міститися від 6 до 55 мг кофеїну. Як і багато інших сортів чаю, білий чай багатий на антиоксиданти і може допомагати поліпшувати концентрацію уваги.

Людям із залізодефіцитною анемією, можливо, варто обмежити споживання чорного чаю.

"Чорний чай містить таніни, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза", - каже Дреєр.

Через це вона радить вживати чорний чай між прийомами їжі, а не під час них, щоб підтримувати рівень заліза в нормі.

"Хоча у чорному чаї кофеїну менше, ніж у каві, його надмірне вживання може викликати тривожність, безсоння, пришвидшене серцебиття та проблеми з травленням, - зазначає вона."

У цьому контексті варто радити зменшити щоденне споживання кофеїну до 400 мг для більшості дорослих, а під час вагітності – до 200 мг на день.

Раніше інформаційне агентство УНІАН повідомляло про вплив чорного чаю на функції мозку.

#Діабет #Зелений чай #Чай #Цукор #Серце #Енергія #Південна Америка #Культивувати #Кава #Хвороба #Напої #Антиоксидант #Поліфенол #Кофеїн #Білий чай #Чорний чай #Мате (напій) #Запалення #Катехін #Флавоноїд #Радикал (хімія)

Читайте також

Найпопулярніше
Грабував пенсіонерів
»Мак−2014»
Із 37 соціальних проектів виконано 36
Актуальне
"Діти-камікадзе: як Росія залучає молодь до терористичних актів в Україні" - BBC News Україна.
Екскомандира "Русича" Яна Петровського засудили до довічного ув'язнення у Фінляндії за скоєння військових злочинів в Україні - BBC News Україна.
Малі підрозділи штурмових сил з Росії намагаються проникнути на територію Сумської області, повідомляє Державна прикордонна служба України.
Теги