Причини, чому дно пляшок виготовляють увігнутим, розкриває РБК-Україна (проект Styler) за інформацією від Onet.
На перший погляд, непомітна заглибина в дні винної пляшки має оригінальну назву – пунт або понтіль. Існує безліч захоплюючих теорій щодо її призначення. І ні, ця деталь не служить для того, щоб допомогти розрізнити якісні напої від неякісних.
У минулому пляшки для вина виготовляли вручну склодуви. Під час роботи вони не могли тримати гарячі пляшки, бо обпікалися. Тому вони тримали їх за допомогою довгого прута. Ось відтоді й з'явилося поглиблення в дні.
А згодом з'ясувалося, що оця ямка в дні робить саму пляшку більш стійкою і вона краще стоїть на поверхні.
Зараз більшість винних пляшок виготовляються машинним способом, і немає проблем отримати гладке дно. Однак у більшості випадків традиція зберіглася, і сьогодні дуже багато вина розливається саме у пляшки з виїмкою.
До речі, і зараз це поглиблення має своє значення. Увігнуте дно робить форму пляшки більш стійкою до високого тиску та більш довговічною. Заглиблення також може полегшити утримання пляшки під час наливання напою. У ямку можна вставити великий палець, а іншими тримати за основу пляшки.
Існує ще одна цікава теорія: заглиблення в днищі пляшки допомагає ефективніше управляти осадом. Він скупчується у вузьких куточках, що запобігає його повторному змішуванню з вином. Крім того, така форма пляшки сприяє більш швидкому охолодженню напою, адже забезпечує більшу площу контакту з рідиною.
Пляшка з увігнутим дном очищається набагато простіше, ніж пляшка з плоскою основою.
Є і мінуси. Наприклад те, що для створення пляшки з увігнутим дном йде трохи більше матеріалу, тому вона дорожча.
#Вино #Пляшка #Напої #Цифра (анатомія) #Рідина