Чи безпечно вживати пророщену картоплю: медики застерегли про можливі негативні наслідки.

Картопля з проростками або зеленуватими ділянками містить більшу концентрацію природного токсину.

Картопля може бути корисною та смачною частиною різноманітного раціону. Вона містить безліч корисних для здоров'я речовин і багата на клітковину, вітаміни та мінерали. Однак необхідно стежити за зовнішнім виглядом картоплі, яку ви зберігаєте, оскільки картопля, яка проросла або має зелені плями, містить вищий рівень натурального токсину, що може спричинити у вас нудоту після вживання, пише EatingWell.

Сертифікована дієтологиня Лорен Гарріс-Пінкус зазначає: "Картопля містить два типи глікоалкалоїдів, які є природними токсинами, відомими як соланін і чаконін. Хоча ці сполуки присутні в усіх частинах картоплі, їх найбільша концентрація спостерігається в вічках, зеленій шкірці та паростках".

Зелений відтінок картоплі викликаний наявністю хлорофілу. Хоча сам по собі хлорофіл не є шкідливим, його присутність у такій кількості свідчить про підвищений рівень глікоалкалоїдів. Тому краще відмовитися від споживання такої картоплі.

Згідно з висловлюваннями Ендрю Столбаха, лікаря медицини, токсиколога та спеціаліста з невідкладної допомоги, глікоалкалоїди, які містяться в пророслій картоплі, здатні викликати ряд неприємних проявів.

"Глікоалкалоїди можуть викликати проблеми з травленням, такі як спазми, діарею, нудоту і блювоту", - зазначає Столбах. - "У теорії, вони здатні знижувати артеріальний тиск, викликати лихоманку, неврологічні розлади та навіть призводити до летальних випадків, але такі випадки є вкрай рідкісними. У більшості людей виникають лише незначні розлади травлення".

У той же час, відповідно до дослідження 2024 року, опублікованого в Journal of Experimental and Basic Medical Sciences, було зафіксовано кілька неординарних випадків летального результату після вживання картоплі. Симптоми, як правило, проявляються протягом кількох годин, хоча в окремих випадках на їх виникнення може знадобитися до доби. Зазвичай отруєння токсичною картоплею можна лікувати в домашніх умовах.

Оптимальним варіантом буде викинути картоплю, що проросла і має зелені плями. Проте, якщо ви вирішите спробувати очистити її від цих плям і паростків, можна продовжити приготування. Тим не менш, дієтологи зауважують, що це не є бажаним.

"Ці натуральні хімікати не видаляються при смаженні, запіканні, приготуванні в мікрохвильовці або кип'ятінні", - каже Столбах. "Обрізка паростків і зеленої шкірки зменшить, але не виключить вплив".

Оптимально зберігати картоплю в прохолодному, затемненому та добре провітрюваному місці, наприклад, у коморі або в шафі. Уникайте високих температур і захищайте її від прямого сонячного світла, оскільки надмірне освітлення може спричинити утворення соланіну, що надає шкірці зеленого відтінку.

Нещодавно досвідчений садівник поділився думкою про можливість висаджування картоплі, купленої в магазині.

#Раціон #Артеріальний тиск #Симптом #Температура #Лікар #Токсичність #Картопля #Медицина #Лихоманка. #Токсин #Отруєння #Вітамін #Хімічна речовина #Спазм #Нудота. #Хлорофіл #Діарея #Блювота #Неврологія

Читайте також

Найпопулярніше
Грабував пенсіонерів
»Мак−2014»
Із 37 соціальних проектів виконано 36
Актуальне
Війна перетворила Зеленського. Однак тепер йому потрібно undergo нові перетворення - BBC News Україна.
Колишній міністр закордонних справ Польщі висловлює незадоволення щодо рішення уряду про дострокову відмову від участі в "миротворчій" місії в Україні.
Мобілізація чоловіків старше 50 років: які є нюанси та чи залучають їх до бойових дій на фронті?
Теги