У коментарі для РБК-Україна експертка в галузі харчових технологій та нутриціології, Софія Черненко, розповіла, як визначити якісний темний шоколад та не натрапити на "цукрову бомбу". Вона також поділилася порадами, на які деталі слід звертати увагу при вивченні етикетки.
Експерт зауважує, що натуральний шоколад із вмістом какао від 70 до 85% насправді є надзвичайно корисним. Наприклад, 100 грамів такого шоколаду може забезпечити більше 117% добової норми заліза, понад 200% міді та більше 55% магнію.
"Для того, щоб отримати максимум користі та задоволення, орієнтуйтесь лише на темний шоколад. Чим більше какао-продуктів, тим більше в шоколаді антиоксидантів і менше місця для цукру. До того ж, темний шоколад краще тамує відчуття голоду, що є плюсом для фігури", - наголошує Черненко.
Експертка визначила чотири основні критерії, які слід врахувати при виборі якісного шоколаду.
Згідно з рекомендаціями спеціаліста з харчування, варто віддавати перевагу шоколадним плиткам, які містять не менше 70% какао.
"Шоколад з вмістом 70% какао має значно нижчий рівень цукру в порівнянні з молочним чи білим шоколадом, що робить його більш корисним для серцево-судинної системи. Експерт рекомендує обирати шоколадні плитки, в яких какао-продукти (терте какао, какао-масло) займають перше місце в складі, тоді як цукор розміщений далі по списку."
Вона зазначає, що якщо цукор є першою складовою у списку інгредієнтів, то цей шоколад не принесе користі, і насправді ви споживаєте більше 50 г чистого цукру.
Справжній шоколад повинен складатися з якомога меншої кількості інгредієнтів: тертого какао, какао-масла, лецитину, ванілі, невеликої кількості цукру та натуральних добавок, таких як горіхи чи сухофрукти.
Потрібно оберігати себе від використання наповнювачів у складі.
Черненко рекомендує звертати увагу на зовнішній вигляд і текстуру плитки, оскільки це свідчить про дотримання правильних технологічних процесів під час виробництва та зберігання.
Шоколадна поверхня повинна бути рівною, блискучою, без жодних тріщин і пухирців.
Тьмяний колір або білий наліт (жирове "посивіння") на шоколаді свідчить про порушення зберігання.
Також якісна плитка при ламінації видає характерний хрусткий звук, що свідчить про високий вміст какао-масла.
Натуральний темний шоколад повинен танути від тепла пальців і залишати приємний тривалий післясмак какао.
Дієтолог застерігає, що фраза "без цукру" часто є хитромудрим маркетинговим прийомом.
"Перевірте, чим замінили цукор. Інколи додають фруктозу або поліоли (мальтит, сорбіт). Фруктоза у надлишку здатна сприяти розвитку інсулінорезистентності, а поліоли у великих кількостях викликають дискомфорт травлення", - пояснює фахівчиня.
Черненко радить з'їсти 1-2 квадратики якісного гіркого шоколаду зі звичайною, але мінімальною кількістю цукру, ніж цілу плитку псевдодієтичного варіанту на фруктозі.
#Голод #Цукор #Шоколад #Горіх (фрукт) #Серце #Сухофрукти #Травлення #Залізо #Фруктоза #Антиоксидант #Какао Теоброма #Ваніль. #Магній #Етикетка #Мідь #Какао-масло #Лецитин #Сорбіт