Заходи з ліквідації місць стихійної торгівлі є неефективними не лише через складне соціально-економічне становище в країні, а й через те, що чимало містян надають перевагу стихійним ринкам. На жаль, покупці не замислюються над тим, яка якість цих продуктів, хто і в яких умовах їх виготовив, де їх зберігали і як транспортували. Не лякає наших людей і бруд, що летить на продукти з вулиці, від машин та з-під ніг перехожих.
Слід пам’ятати, що харчі, які реалізують на стихійних ринках, законодавчо визначені як небезпечні та непридатні до споживання. Якщо людина отруїться такими продуктами, то вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення.
Особливо небезпечно купувати на стихійних ринках молоко та молочні продукти, м’ясо і м’ясні продукти, рибу, адже вони можуть бути від тварин, хворих на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз чи інші небезпечні хвороби. Хоча багато українців прагнуть купувати молоко не в крамницях, а на ринках, щоб без усякої хімії, як кажуть, прямо з-під корови. Деякі настільки йому довіряють, що вживають у сирому вигляді, без кип’ятіння. Але не все хазяйське молоко якісне. Часто продавці запевняють, що корова в них здорова і дає дуже добре молоко. Але ж це ніким не доведено…
Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють).
Медики звертають особливу увагу: молоко, масло, сметана, риба, м’ясо, фарш, ковбаси, сир мають реалізовувати лише з холодильника!
При реалізації молока та молочних продуктів продавці повинні щодня надавати їх на дослідження в лабораторії ветсанекспертизи. За результатами такого дослідження власникові видають відповідний експертний висновок. При цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко, де вказано, чи обстежували її на мастит, лейкоз, бруцельоз та туберкульоз.
До слова, при субклінічному маститі виділяються патогенні мікроорганізми, більшість з них – це стрептококи та стафілококи, які можуть бути причиною захворювання людей (ангіна, скарлатина, отит, пневмонія, менінгіт, харчові токсикози та ін.).
Купівля м’ясної тушонки, консервованих грибів і в’яленої риби домашнього приготування може призвести до отруєння чи захворювання на ботулізм. Ззовні такі продукти виглядають цілком нормально, але насправді можуть містити небезпечні збудники.
Окрім того, існує ще чималий перелік інфекційних хвороб, які можна надбати, купуючи саморобні кондитерські вироби. Адже крем є прекрасним живильним середовищем для розвитку стафілокока.
При реалізації овочів, фруктів та грибів продавці також повинні надавати для дослідження у вказані лабораторії зразки таких продуктів на вміст нітратів, пестицидів та радіонуклідів і отримати довідки, що дають право на реалізацію вказаних продуктів. Зрозуміло, що на стихійних ринках цього не роблять.
Тож замисліться над цією інформацію і зважте, чи варто ризикувати здоров’ям, купуючи продукти на стихійних ринках.
Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:
1. Якість продуктів ніхто не перевіряє.
2. Харчі продають прямо з асфальту, який кишіє мікробами. Придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання.
3. На стихійних ринках немає торгових місць, що є негігієнічним.
4. Продавці на стихійних ринках не отримують жодних дозволів від контрольних інстанцій, не проходять медобстеження.